Terapi og psykologsamtaler

Terapi er en behandlingsform for ulike typer psykiske utfordringer, der samtalen har en sentral rolle. De fleste psykologer tilbyr ulike former for evidensbasert samtaleterapi. Med dette menes at forskning og erfaring viser at behandlingsmetoden gir bedre resultater enn om man ikke mottar behandlingen.

Hva går samtaleterapi ut på?

For mange er det vanskelig å forstå hvorfor de har det som de har det, og første del av terapien består derfor ofte i å prøve å finne ut av nettopp dette. Ved behov kan det utføres en diagnostisk utredning for å gi bedre forståelse av hvor problemet ligger, og hvilken type hjelp og behandling en person kan være i behov av. Med utgangspunkt i en felles forståelse av ens behov og utfordringer, er neste fase i behandlingen å finne nye veier til endring og til å få det bedre.

Som psykolog har jeg jobbet mye med kognitiv terapi, men tar også ofte utgangspunkt i en narrativ og/eller integrativ ramme. Kognitiv og metakognitiv terapi handler om å se nærmere på hvordan en kan endre tanker og “tankevaner” som bidrar til å gjøre en trist, sint, redd eller engstelig. Det kan dreie seg om underliggende antakelser knyttet til ens selvbilde, eller forventninger/frykt for spesielle situasjoner, steder eller negative hendelser (“katastrofetanker”). Det kan også være at man opplever å “sitte fast” i grubling eller bekymringer på en måte som går utover ens fungering i hverdagen. Ordet narrativ betyr fortelling, og terapisamtaler med utgangspunkt i en narrativ ramme har fokus på at det å se ens erfaringer fra nye vinkler kan gjøre det lettere å forholde seg til det en måtte ha opplevd, og bidra til at negative erfaringer i mindre grad skal styre ens tolkninger eller opplevelser i nåtid. Integrativ terapi har fokus på støtte, mestring og personlig utvikling, på å finne mening og forståelse i livet, og å se mennesket i hele sin llivssammenheng.

Hjelper egentlig terapi?

Ja. Faktisk viser forskning at hele 75% av de som går i terapi opplever bedring, sammenlignet med de som ikke går i terapi. Det finnes også forskning som knytter psykoterapi til nevrale endringer i hjernen. Samtidig er det greit å være klar over at det kan kreve litt jobb å oppnå endring. Det kan være du må kjenne på ting som er vanskelige, og/eller utfordre deg selv ved å tenke/gjøre ting på nye måter.

Hvor mange timer trenger jeg?

Det varierer fra person til person hvor mange samtaler man trenger, og du kan velge å avslutte kontakten når du selv vil. Behandlingstiden for de mest vanlige psykiske plager, slik som angst og depresjon, er fra 4 til 12 timer.